Thursday, October 11, 2012

Bibik wanted

...alhamdulillah dah dua hari tak basuh pinggan..ha..ha ..bagi orang yang pernah bermaid..kemudian tak bermaid..bila bermaid kembali rasa bagai di awangan..Temporary maid ni hanya akan berada dirumah sampai selasa depan.. Saya cuma perlu bayar RM50 perday, which is much way cheaper than RM20 perhour i gave to the kindy teacher yang jaga maryam tempoh hari semasa nak pi ceramah Dr. Zakir Naik...so bila balik tadi macam nampak rumah lebih ceria...mmm so camner? According to the agent I may need to pay slightly less than RM11500 if I want to continue with this maid..with salary of RM700 permonth and the contract is less than 2 years... Setelah hidup tak bermaid dari awal tahun dulu, sebenarnya boleh hidup kalau takde maid, cuma bila ada emergency contohnye anak sakit dan tak boleh hantar nursery kita terpaksa ambil cuti sebab kita pun bukan ada sedara mara berdekatan. Bila kita perlu bergegas ke spital tengah malam nak nebulise anak yang asthma, terpaksa ketuk rumah member tengah malam buta nak tumpangkan abangnye. Tak boleh nak pi kelas ngaji macam dulu, dan berzumba jauh sekali...Dan yang paling penting..bila opah ada kat Kuantan, ada gang kat rumah..

Lagi satu bila balik rumah kita terpaksa mengakui yang kita cuma ada kudrat yang terhad, so apa-apa yang kita boleh kuit ke tepi kita kan kuit agar tidak berbulu di mata..Sebenarnye saya mahu 'enjoy' life ..cewah..bukan enjoy menda, cuma tidak mahu dibebankan dengan kerja rumah..Taknak pikir pasal kain dah masuk mesin ke belum, dah angkat ke belum, dah lipat ke belum..pinggan belum basuh ke nak tido tak seronok...dan yang penting boleh layan maryam instead of bagi dia lepak depan TV sebab mama nak kemas dapur..hi hi banyak je justification...So i dont know..lets see in a few days time, istikharah setakat terdaya..bak kata member duit boleh dicari (ewah macam duit atas pokok) but the luxury of having a maid.....ewahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh....

3 comments:

Jun Cupcakekasih said...

kalau maid tak banyak kerenah...memanglah kita berasa bagai di syurga, tapi kalau dapat yang sebaliknya? Itulah yang dok ligat di congak dalam kepala.

kkida @ 1001resepi said...

kalau okm ambik aje....toksah pening kepala...janji dia buat kerja dan tak kacau kita dengan benda bukan-bukan...bila lagi nak senang lenang goyang kaki...la ni tumpang boleh buat itu ini...dah tak leh gerak nanti bagi 10 maid pun tak guna...takat tolong basuh bontot aje....hehe...

NBK said...

hi hi hi..opah dah bagi green light.;)

lb3f.lilypie.com/TikiBlogger.php/3Ta5