Friday, November 11, 2011

Roses are red...

A ring, a ring o' roses,
A pocket full o’posies
Atishoo atishoo we all fall down...

Beria-ria kak munirah suruh mama cairkan blok coklat tu..Lepas dah bertukar bentuk..masih takde yang nak makan. maybe kena campur bahan lain kot bagi sedap..




6 comments:

cupcakekasih said...

LOL LOL LOL...sian dr buat coklat. Meh Mak Lang bagi resepi....Munirah suruh mama beli benda2 ni ok....

Bahan

300 g coklat compound (kat kedai kek sahaja yang ada ni)
30 g pes kacang hazel (beli kat kedai kek)
sedikit perisa kopi

cara2
cairkan coklat compound, lepas tu masukkan pes hazelnut, sebatikan. Lepas tu masukkan perisa kopi. Sebatikan. Lepas tu taung dalam acuan...ketuk2 sikit, bagi bubble kat dalam coklat tu mendap. Lepas tu dingin bekukan.

and kalau nak ada campuran corn flake...just hancurkan cornflake dan sebatikan dalam coklat.

JANGAN guna cooking coklat...itu cuma utk buat kek atau coklat ganache saja.

Coklat compound boleh dicampurkan dengan cooking chocolate kalau tak mau coklat cepat cair kalau letak kat luar peti ais.


any extra tips...call my no...! Good luck and Bye bye Dr N

NBK said...

kti ni coklat compound buta buta..munirah ada suggest boh kacang..:)..kita tiru resepi maklang pas ni..sure licin

hani said...

loooll hahaha sian makteh!

NBK said...

boleh buat brooch tak?

cupcakekasih said...

haaaa lupa...ni ada link utk resepi coklat...cuba ler. Lepas ni jangankan coklat...dengan bekas sekali kena kebas...!http://sayasukacupcake.blogspot.com/2010/10/emmmh-godaan-coklat-nan-hangat.html

Zalikha said...

amboi byk freeeeeee time buat coklat rose!

lb3f.lilypie.com/TikiBlogger.php/3Ta5