Tuesday, October 4, 2011

Kelas 2

Alhamdulillah semalam sempat ke kelas 2. Rakan sekelas makin ramai. Dari anak teenagers kepada pensioners. Semalam berjaya menghabiskan 15 ayat surah Al Fajr. Kagum pada semangat pensioner. Rata rata yang wanita dan yang muda lebih lancar. Mungkin kesan penekanan mak ayah pada orang perempuan akan hal ehwal bab mengaji. Yang lelaki dan masa mudanya mungkin tidak berasa keperluan kepada mengaji al quran dengan betul. Bila dah berumur kelancaran terganggu dek kurangnya akuiti deria, mata dah tak berapa nampak, huruf jadi tak jelas. Telinga tak berapa dengar, jadi bila kawan baca pun kurang kedengaran. Alertness pun mungkin dah tinggal balance. Takpa, selagi ada nafas, selagi tu lah boleh berusaha. Harap semua rakan sekelas dan empunya diri juga akan kekal dalam kelas pengajian ini. Walau pun belum sampai ke tahap tajwid tapi ustaz bermurah hati berkongsi ilmu.

Ustaz menerangkan tentang 6 hukum
1. izhar Halqi - alif/hamzah, ghin, ha (pedas), kho, 'ain, ha
2. izhar mutlag
3. idgham maal ghunnah
4. idgham bila ghunnah
5. ikhfa' hakiki (paling banyak 15 huruf)
6. iqlab

Ustaz tekankan kepada izhar halqi - nun mati dan tanwin (baris selari). bacanya jelas, terang, tak boleh dengung atau panjang.

Maka kami disuruh mencari izhar halqi dalam surah al-fajr. Maka kebengongan lah kami nak mencari..Alhamdulillah akhirnya ustaz bantu.

No comments:

lb3f.lilypie.com/TikiBlogger.php/3Ta5