Sunday, October 16, 2011

jom berayam golek

Sekali sekala menggolek ayam...;)


Ayam

Cili mesin
bawang putih/ halia tumbuk
sos tiram
gula
garam (kena make sure cukop if sikit sgt tawar tak berapa best)
perisa
kentang potong empat - sumbat dalam perut ayam, tak muat biar kat luar
daun ketumbar (tak yah potong, letak je atas ayam and sumbat skit dalam perut bersama kentang)
wrap dgn aluminum foil, bakar 200 C for 60 minute, then bukak wrap bakar bubuh madu atas ayam and bakar tanpa complete wrap 180 C for 30-40 min (ni oven saya lah)

nasi
beras basmathi basuh tos (air 1 cawan beras guna 1.5 cawan air)
tomato sos
garam (terkurang, tak berapa best)
tumis bawang putih, kecil, halia dalam miyak sayur (sepatutnya guna ghee lagi best tapi takda)then masuk dalam nasi
susu cair skit
tomato 1 biji belah 4, masuk je masa masak
dah kering letak kismis daun ketumbar
hias dgn bawang goreng
(rasanya kalau pakai air rebus daging ke, tulang ke, lagi kaw kaw)

salad
timun
bawang besar
tomato
cili
daun ketumbar
garam
gula
perah limau

sambal cicah
cili merah
tomato
bawang putih
bawang kecik
gula
garam
tumis and masak

begitulah lebih kurang..:)



Maryam terpesona dengan skil Mr Surgeon..membedah ayam..:)


Ayam golek dan cun, nasi tak cukop masin. Tapi licin je..:)

7 comments:

ska said...

Gambar Maryam terpesona tu kelakar. Khusyuk benar tgk ayah dia sembelih ayam. hehehe

mamasita said...

Waah doc..looks extremely sedaap..please kalau boleh,what's your ayam bergolek recipe?
Lawan dengan rice masak aper..tengok ada acar too..yummy!

NBK said...

kd memang kelakar..
Alah kak mamasita, takyah tanya resepi, I m sure yours is thousands time sodap...resepi hentam apa yang ada kat dapor... i tepek skit la bahan bahan i ya

huns izzati said...

Maktehhh bila nak turun KL lagiiii Maryammm ahhhh

ida @ 1001resepi said...

dasat tuh....nampak sodap...:)

NBK said...

hunss...arrghhhhhhhhhhhhhh
kda...aww terharu..:)

mamasita said...

Thanks Doc..alahai..satu set resipi..TQQ

lb3f.lilypie.com/TikiBlogger.php/3Ta5