Sunday, January 6, 2013

Effects of tahajjud on cortisol level and blood pressure

Iaitu di antara jam 3.30 pagi atau jam 4 pagi sehingga ke sebelum Subuh. Ini kerana, di dalam hadis Imam Muslim, Nabi S.A.W bersabda, maksudnya:

Allah S.W.T turun dari Arasy-Nya ke langit yang pertama, (iaitu langit dunia) di sepertiga malam, seraya bersabda kepada para malaikat yang menjaga langit pertama, "Adakah di antara hambaKu yang berdoa? Aku akan perkenankan. Adakah di antara hamba-Ku yang memohon keampunan? Nescaya akan aku ampunkan dosanya". Maka sepertiga malam, atau solat tahajud merupakan waktu yang sangat afdhal untuk kita berdoa kepada Allah S.W.T.

  Cortisol, hormon yang dikaitkan dengan tekanan...

Non-dipper or dipper: Tekanan darah melalui fasa 'junam' dip  di waktu kita tidur nyenayk awal pagi. Non-dipper adalah kumpulan yg merbahaya...Apa kesan tahajjud?

Interesting!

2 comments:

Faiz said...

Assalamualaikum..
kak boleh explain?..saya nak faham, tapi kurg faham..

NBK said...

i m just thingking about it..a research maybe needed to prove it. We do tahajjud because Allah said so, but looking at all the physiological changes related to early morning event eg..frequent early morning asthma attack, blood pressure differences early morning..it would be interesting to find out scientifically the significance of this early morning prayer...;)

lb3f.lilypie.com/TikiBlogger.php/3Ta5