Sunday, February 19, 2012

Helpful gadget

Petang semalam kami telah meround bandar kuantan untuk mencari gadget ini..hi hi. Ketiadaan maid bermakna kena gosok baju sendiri. Alternativenya adalah menghantar ke kedai dobi untuk digosok. Dulu-dulu waktu di Kl dan maid takde saya hantar bajy DH untuk digosok di kedai dobi. RM1.50 sehelai. Bolehlah..dari membebel baik bayar skit. So this time around pun saya pikir nak hantar kedai dobi but why not try this gadget. selalu jugak nampak adik-adik kat pasaraya gosok baju dengan benda ni..Mudah sungguh nampaknya. So setelah tinjau-tinjau saya pun beli Phillip vertical steam iron ni..RM400+ boleh lah, warranty 2 tahun..if rosak within this 2 years depa bagi new unit..Pikir-pikir elok jugak rosak within 2 years dapat yang baru..maybe kalau nak rosak, rosak lah pada hari yang ke 365 + 363..hi hi..

So pagi tadi saya pun mencuba lah vertical iron ni..Walalwey..apsal lah tak beli dari dulu. Mesti maid saya suka. secara umumnya sangat mudah dan cepat untuk baju lembut seperti baju kurung kerja, baju sekolah anak, baju kemeja suami. Kena extra effort sikit untuk seluar DH, tapi yang pasti lebih licin dari iron saya yang dulu lah..OK lah rasa berbaloi le beli..Lepas ni maybe boleh rembat dish washer...


Cuma kena berhati-hati skit sebab steam yang keluar memang panas..kot kot nak rasa masuk sauna maybe boleh stim diri sendiri.hi hi.

Since maryam dok sedap tidur, mama pun goreng le pisang tanduk yang nenek bagi hari tu. Sedap jugak cicah sambal kicap.


Sekejap lagi nak hantar munirah balik asrama. Baju semua dah settle mama basuh and iron. Maybe on the way back boleh singgah pasar malam dekat Bukit Goh..cari jajan buat makan malam..;)

5 comments:

kkida @ 1001resepi said...
This comment has been removed by the author.
kkida @ 1001resepi said...

nak beli satu jugalah...pandai ke maid guna?

NBK said...

maid mana? maid kda sure nye boleh di ajo..kat kuantan org le maid..maid ada phd..ki ki ki

cupcakekasih said...

tadi dah tenang tenang dah kat carefour...memang kena rembat satu ni. kalau tidak Dr N menag pertandingan Maidless...tak aci!

kkida @ 1001resepi said...

salam, dua hari sudah kkda beli benda yang sama...tapi nor so efektif...akhirnya beli steam iron...ken gosok atas meja gak baru licin...:)

lb3f.lilypie.com/TikiBlogger.php/3Ta5