Friday, February 24, 2012

Dah 11 hari..

Diam tak diam dah 11 hari tak bermaid..ha ha..So far so good apart from lenguh sana sini skit..ki ki ki. As long as ada masa untuk diri sendiri kira ok lah. last time survive about 6 months..This time need to have more perseverence, memandangkan sekarang pertandingan sedang dijalankan..kakaka...So di antara tip yang perlu untuk survive maidless time ni ialah dont be too fussy with your surrounding. Maknanya kalau semak skit tu, jangan lah nak depress macam tak mark 100 papers sedangkan datelinenya esok. Tapi make sure lah tak kotor. So far kita let go je lah kain yang tak berlipat. Dok la kau diam-diam atas katil dalam bilik tu. Kalau rajin ku lipat, kalau tak tunggu ler sampai ada mood. Lunch time memang kat luar le..and usually beli lauk kat kedai cik timah..nak hapa? ikan patin, ayam kicap, masak lemak labu, ayam kampung, asam pedas pari? kari daging? bayam tumis cendawan..? macam-macam ade..;). kalau rajin beli lauk, kalau tak kita pusing kuantan, makan nasi lemak & satay kat satay zul? makan nasi tomyam kat sara thai? makan lah apa-apa, janji boleh tarik selimut. memang le ayer tangan ibu tu lebih ummph, tapi kalau dah tak sempat nak wat camner ye dak...sempat bagi maryam mandi and basuh berak pun dah syukur sangat...:) Rasanya nak cari handheld vacuum weekend ni. Something small and handy. Maybe sapa suka sepah barang, kita vacuum je..ki ki ki..

6 comments:

cupcakekasih said...

wah nampaknya pertandingan semakin senget....kena atur strategi ni...supaya jadi juara. Kena buat mesyuarat anak beranak ni...susun atur jadual, baru boleh kekal maidless, sampai orang Kuantan give-up...he he he! Hadiahnya? Cepatlah bagi tau penaja di atas dewangga Puncak Pencala Hill. Mungkin dpt set Potmeiron...or coffee maker...atau lagi lasat BMW tu!!

mamasita said...

hehehehee..gerenti Doc champion!:))
p.s. Sate Zul so near kat my house..jenuh dah I menyate bila nak makan instant dinner..hehehe

kkida @ 1001resepi said...

....lol...bior le bersepah takpa...sakit mata sikit jangan sakit hati banyak...kalau tak cari je bibik tua yang matanya rabun dan mudah lupa atau maid muda yang kurang cerdik...senang cerita...hehe...

mamasita said...

Lupa doc..I dengar ada daily maid yang duduk kat Indera Mahkota..maybe dia nak kerja half day..nanti I get the details. Then pass kat you yea.
This maid ada anak2 sekolah..nantilah I tanya kat gerai roti canai who told me that this lady tengah cari kerja.

NBK said...

kti..makin sengit pertandingan..kak mamasita..ok jugak tu kot boleh dtg once a while tolong mop-mop n sapu..kak da, kda jadi penaja pertandingan ni tau, sapa menang dapat bibik tua kat sg penchala..ha ha

kkida @ 1001resepi said...

bibik tua semakin kurang tenaga, semakin pelupa, mata semakin rabun, telinga semakin kurang dengar dan buat kerja ala-ala je...this time around memang asyik kena tegur je dia...sian...tak larat pun terpaksa kerja juga kerana menanggung suami di Indon...time to change...
boleh le sebagai hadiah pemenang bertuah...hehe...nambahkan pening kepala...

lb3f.lilypie.com/TikiBlogger.php/3Ta5